مقاله بررسی آلياژهاي نانوكريستال AL+TI

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع
مقاله بررسي آلياژهاي نانوكريستال AL+TI در 15 صفحه ورد قابل ويرايش

مقدمه :

آلياژهاي آلومينيوم جزء مواد پركاربرد درصنايع هوافضا و اتومبيل مي باشند . زيرا اين آلياژها داراي خواص خوبي مانند مقاومت به خوردگي ، شكل پذيري و خواص مكانيكي خوب هستند ولي آلياژهاي آلومينيوم تجاري در دماي بالاتراز 200-300?C بطورمحسوسي استحكامشان را از دست مي دهند و دركاربردهاي ساختماني ناپايدار و غيرقابل استفاده مي شوند كه اين دما به تركيب و ساختار آلياژ بستگي دارد . تحقيقات گسترده در مورد كاربردهاي آلياژهاي آلومينيوم بواسطه استحكام دهي بالاي آنها در دماي 600?C توسعه پيدا كرده است .[27]

آلياژسازي مكانيكي (Mechanical Allay) MA آلياژهاي Al-Ti انتخاب خوبي براي اكثر كاربردها هستند زيرا بعلت وجود ذرات ريز Al-Ti و اكسيدها و بيدها مقاومت خوبي را در دماهاي بالاتر از 600?C نشان مي دهد . استحكام در دماي بالا همراه با چگالي كم ، آلياژهاي Al-Ti را قابل رقابت با موادي مانند تيتانيم و آلياژهاي پايه نيكل مي كند . ولي انعطاف پذيري كم در دماي اتاق باعث شده استفاده عمومي از آنها محدود شود [28,29] ساختار نانوكريستال مي تواند تنها دليل افزايش همزمان سختي و انعطاف پذيري (ductility) باشد .

براي افزايش انعطاف پذيري (duetility) به خوبي استحكام در دماي اتاق براي آلياژ Al-Ti ما مي توانيم ار روش آلياژسازي مكانيكي براي تهيه ساختار نانوكريستال استفاده كنيم زيرا در اين روش اندازه ذرات پودر درحد نانومتر كاهش مي يابد .

مواد نانوكريستال بعنوان يكي از پربهره ترين مواد در دهه اخير مطرح شده اند به سبب اينكه آنها خواص مفيد و بالقوه اي براي كاربردهاي مختلف دارند كه وابسته به اندازه بي نهايت ريزدانه ها است [30,32] و مواد بصورت پودر زماني مي توانند يك ماده با ساختار نانوكريستال با سودهي مناسب را توليد كنند . كه سايز ذرات آنها در حد نانومتر باشد [33] .

در آزمايشات گذشته [34] پودر نانوكريستال آلياژ Al-Ti بطور موفقيت آميزي بوسيله آسياب گلوله اي واكنش دار(RBM) (Reactive ball Milling) در اتمسفر هيدروژن تركيب شده بود و يك نوع ساختار نانومتري كه شامل Al با اندازه اي درحد نانومتر و همچنين ذرات نانومتري TiH2 را به بوجود آورده بود . در ابتدا آسياب كردن ، TiH2 تشكيل شده و زمان تشكيل ساختار را 1 تا 3 ساعت كمتر كرده است [35].

1- جزئيات آزمايشات

1-1 آسياب گلوله اي واكنشي و مشخصات پودر آسياب شده .

پودر آلومينيوم خالص (99.5% , - 325mesh خلوص) و تيتانيم (99.9% , - 325mesh خلوص) با تركيب شيميايي Al-5% at Ti باهم تركيب مي شوند . RBM يك آسياب گلوله اي بزرگ با انرژي زياد است و داراي ظرفيت 7.81 تحت اتمسفر هيدروژن مي باشد شرايط آسياب كردن بوسيله اثري كه بر روي ساختار نانوكريستال آلياژ Al-Ti دارد تعيين مي شود [8] زمان آسياب كردن و سرعت آسياب كردن بترتيب 30 ساعت و 250 rpm مي باشد وزن نهايي پودر 200gr و نسبت گلوله هاي آسياب به پودر 65:1.2wt%? مي باشد عامل كنترل كننده فرآيند استريك اسيد (CH3 (CH2)16 COOH) مي باشد كه اضافه مي شود . قبل از شارژ كردن محفظه آسياب با گاز هيدروژن ، محفظه بايد بوسيله Rotary Pump خلاء بشود ( درحدود 10-3 torr ) . [36]

پودرهاي آسياب شده بعد از طي مرحله آسياب به 200 mesh مي رسند بعد از طي اين مراحل آزمايشاتي بوسيله TEM , SEM , XRD بر روي پودر انجام شد و مشاهده شد اندازه دانه ها كه بوسيله TEM اندازه گيري شده بود با داده هاي تئوري از XRD مطابقت داشت . دماي تجزيه TiH2 و تشكيل Al­3 Ti بوسيله نمودار DSC در نرخ حرارت دهي 10-3k/s و درحضور اتمسفر آرگون محاسبه شدند . بعد از عمليات حرارتي تغييرات ريزساختار و اندازه دانه با نتايج بدست آمده از TEM , XRD اختلاف داشت . [26]

(Con soli dation Temp) دماي تركيب شدن : به دماي گفته مي شود كه در آن دما همه TiH2 تجزيه شده و Al3Ti تشكيل مي شود . [26]

آناليز حرارتي در اين آزمايش شبيه به آزمايش قبلي [8] كه بروي پودري با تركيب Al-10 wt/Ti كه بمدت 50 ساعت در اتمسفر RBM,H2 شده بود است بنابراين دماي واكنش براي اين آزمايش 40-50?C كمتر از آزمايش قبلي است. و ريزساختار پودر آسياب شده در اين آزمايش ريزتر از آزمايش قبلي بود . در اين مورد آناليز حرارتي پودري با تركيب Al-10wt% Ti كه در اتمسفر آرگون آلياژسازي مكانيكي شده است نشان مي دهد كه AL3Ti بين دماي 260-320?C تشكيل شده است [37] اما اين يك آزمايش است زيرا Al3Ti قبل از آنكه TiH2 تجزيه شود تشكيل نشده بود . تشكيل Al3Ti با تأخير تا دماي 480?C انجام مي شود كه بعنوان دماي معمولي تركيب براي آلياژسازي مكانيكي آلياژهاي پودر Al-Ti مطرح است . تأخير در تشكيل Al3Ti مي تواند از رشد دانه هاي Al3Ti در حين عمليات حرارتي و گاززدائي قبل از اكستروژن گرم بواسطه زمان كم حرارت دهي جلوگيري كند . شكل 13 عسكهاي TEM مربوط به پودري با تركيب Al-5 at%Ti كه در RBM بمدت 30 ساعت آسياب شده و سپس بمدت 20دقيقه در دماي 500?C عمليات حرارتي شده است را نشان مي دهد . سطح عكس نشان دهنده مدل SAD فازهاي Al-Ti ,Al و Al2O3 را بدون TiH2 را نشان مي دهد اندازه دانه ها نيز در حدود 20nm نگه داشته مي شود . برطبق آناليز DSC دماي مناسب براي تركيب 500?C است . [26] براي آزمايش ، 4 قطعه براي شرايط متفاوت اكستروژن آماده شده بود . شرايط اكستروژن گرم و مشخصات قطعات اكسترود شده در جدول 2 بيان شده است . فشردگي نسبي همه قطعات99% و بيشتر است . شكل 1+4 عكسهاي TEM مربوط به ريزساختار قطعه اكسترود شده را نشان مي دهد . قطعه اكسترود شده عمدتا شامل ذرات Al3,Ti,Al كه تقريبا سايزي حدود 50nm تا 100nm دارند كه وابسته به شرايط اكستروژن است و تصوير TEM آنها در شكلهاي 4(c),4(a) نشان داده شده است . ريزساختار قطعه اكسترود شده تركيبي از Al3Ti,Al كه بصورت پودر است اندازه دانه هم در فرآيند گاز زدائي و هم در فرآيند عمليات حرارتي قبل از اكستروژن با كم كردن دما و كوتاه كردن زمان فرآيند افزايش مي يابد. [26] اندازه دانه نمونه 4 كمتر از 50nm مي باشد اين يكي از ريزترين اندازه دانه ها در آلياژهاي Al-Ti است اندازه دانه نمونه هاي آسياب شده در RBM تحت H2 كه اكستروژن گرم شده اند نسبت به قطعاتي كه به روشي آلياژسازي مكانيكي تحت Ar تهيه شده و سپس اكستروژن گرم شده (كه اندازه اي حدود 150-40nm دارند شكل 4(d)) خيلي ريزترند .

Al4c3 , Al2o3 بوسيله واكنشهاي بين C , O , AL در فرآيندي كه عامل كنترل كننده واكنش نيز حضور دارد ايجاد مي شود كه بصورت ذرات پراكنده وجود دارند . اكسيدهايي كه درشكل 4(e) مشخص است به شكل دايره اي با قطر 10nm هستند كه در داخل دانه ها مشاهده مي شود . كاربيدها همانطور كه درشكل 4(f) مشاهده مي شود به صورت استوانه اي هستند كه معمولا در مرز دانه ها قرار مي گيرد .با اينكه Al4c3 , AL2O3 بطور يكنواخت در درون شبكه پراكنده نمي باشند ولي آنها مي توانند استحكام اوليه بيشتري در مقايسه با Al3Ti ايجاد كنند زيرا آنها خيلي ريزترند . نتايج تست سختي و ريزسختي (micro hardness) در جدول 2 بيان شده است هم سختي و هم ريزسختي با كاهش اندازه دانه افزايش مي يابد . [26] درمورد قطعه شماره 4 اندازه دانه كمتر از 50nm است كه بطور فوق العاده اي در مقايسه با ديگر نمونه ها تفاوت دارد اين قطعه در قوطي Cu (can) ساخته شده كه تأثير اين نوع قوطي (can) درخواص قطعات اكسترود شده بطور واضح مشخص نيست . به همين خاطر جزئيات قطعه شماره 4 در ادامه نيامده است در آزمايشات [38] نشان داده شده بود كه ريزسختي (micro hardness) آلياژ Al-8at% Ti كه به روش آلياژسازي مكانيكي تحت اتمسفر Ar توليد شده و سپس اكسترود شده 160Hv بوده است و همچنين آلياژي با تركيب Al-5at% Ti كه پودر آن در RBM آسياب شده و سپس اكسترود شده است 197.5-231.7Hv مي باشد و بنابراين حدود 23-45% بالاتر از قطعه اي است كه بروش آلياژسازي مكانيكي (MA) تهيه شده است و اين بدين خاطراست كه ريزساختار Al همانند AL3Ti درقطعه آسياب شده در RBM و اكسترود شده نيز درحد نانومتر است .
دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع

تعداد مشاهده: 2629 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.rar

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 15

حجم فایل:24 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: