گزارش کارآموزی در مرکز مخابرات دیجیتال سلمان

دسته بندي : فنی و مهندسی » برق، الکترونیک، مخابرات
گزارش کارآموزي در مرکز مخابرات ديجيتال سلمان در 111 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان صفحه

پيشگفتار.............................................................................................. 1

مقدمه:.................................................................................................... 2

ميزان رضايت دانشجو از اين دوره................................................ 3

فصل اول: آشنايي كلي با مكان كارآموزي

مشخصات كلي با مكان كارآموزي................................................. 5
فصل دوم : ارزيابي بخشهاي مرتبط با رشته علمي كارآموزي

وظايف انجام شده در درمرکز مخابرات ديجيتال......................... 7
فصل سوم : آزمون آموخته‌ ها، نتايج و پيشنهادات

گزارش کار کارآموز.......................................................................... 9

بخش اول : سيستم هاي مخابراتي ................................................. 9

اجزاي سيستم مخابراتي ................................................................. 10

تاريخچه مخابرات ايران.................................................................... 12

ساختار سازماني شرکت مخابرات استان فارس......................... 14

نگاهي به عملكرد مخابرات استان فارس....................................... 14

بخش دوم : خدمات مرکز مخابرات سسلمان .............................. 20

امور خدماتي و وظايف ديگر مرکز مخابرات سلمان .................. 27

نگاهي اجمالي به مسير برقراري يک ارتباط................................. 33

سوئيچ هاي سالن دستگاه مخابرات سلمان ................................. 36

بخش سوم : سوئيچ ZTE.............................................................. 40

ساختمان سوييچ ............................................................................... 48

پيکر ه بندي راک کنترل..................................................................... 59

پيکره بندي راک هاي مشترکين....................................................... 60

بخش چهارم : تمير و نگهداري سوئيچ ZTE................................ 82




پيشگفتار

اينجانب ....................گزارش كارآموزي خود را درمرکز مخابرات ديجيتال سلمان واقع درشيراز بلوار اميرکبير کوچه 1 ( تاکسيراني ) گذرانده ام .

اين پروژه شامل گزارش ها ، و تجربياتي است که در مرکز مخابرات ديجيتال سلمان به مدت 240 ساعت کارآموزي ، ثبت شده است و مقايسه اطلاعات و تئوري هاي مختلف صورت گرفته است. ودر پايان از زحمات مسئولين مرکز مخابرات ديجيتال سلمان كمال تشكر رادارم .







مقدمه:

دانشجويان در پايان هر دوره تحصيلي احتياج به گذراندن يک دوره کارآموزي جهت آشنايي بيشتر با نحوه کار وهمچنين آموزش آموخته هاي تئوري خود دارند.کارآموزي در نحوه يادگيري تاثير بسياري دارد به طوريکه بسياري از دانشجويان در دوره کارآموزي نکاتي را مي آموزند که در طول دوره تحصيلي حتي با آن برخورد نکرده اند.

اگر دانشجو دوره کارآموزي خود را در مکاني مناسب و با امکانات فراوان بگذارند به طوريکه آن مکان طوري باشد که بتوان از تجربه هاي افراد متخصص و فني در زمينه آن شغل استفاده بهينه را کرد خيلي سريعتر وبهتر درباره آينده کاري خود مي تواند تصميم بگيرد و همچنين مواردي را آموزش ديده وتجربه هايي کسب ميکند که بعدا در زمينه شغلي که انتخاب مي کند براي او مفيد مي باشد پس بايد در زمينه انتخاب مکان کارآموزي و استفاده درست و بهينه از تجربه افراد متخصص در آن مکان دقت داشت.









ميزان رضايت دانشجو از اين دوره

اين دوره بسيار مفيد و براي دانشجوحاعز اهميت مي باشد وهدف آشنايي با محيط كارگاهي ، كسب تجربه ، ايجاد و درك روابط بين مفاهيم و اندوخته هاي تئوري با روشها و كاربردهاي عملي و اجرايي ، ايجاد ارتباط با محيط كار و تعيين ميزان كاربرد تئوري در عمل بوده است.











مشخصات كلي با مكان كارآموزي

مرکز مخابرات ديجيتال سلمان واقع درشيراز بلوار اميرکبير کوچه 1 ( تاکسيراني ) که در تاريخ 1378 تاسيس و شروع به کار کرده که اصول کار اين مرکز در فصل هاي بعدي مشخص و نوشته مي شود .









تشريح كلي از نحوة كار، وظايف و مسئوليت‌هاي كارآموزي در محل كارآموزي و ارائه ليستي از عناوين كارهاي انجام شده توسط دانشجو:

از جمله وظايف انجام شده در درمرکز مخابرات ديجيتال شرح زير مي باشد.

1- آشنايي با مرکز مخابرات و سيستم هاي مخابراتي

2- آشنايي كلي با اصول کار اين مرکز مخابرات





گزارش کار کارآموز

بخش اول : سيستم هاي مخابراتي

سيستم هاي مخابراتي اطلاعات را از مبدا به مقصدي آن طرف تر مي فرستند . کاربرد سيستم هاي مخابراتي چنان متعدد است که نمي توانيم تمام انواع آن را ذکر کنيم. يک سيستم نوعي اجزاي متعددي دارد که تمام رشته هاي برق را مي پوشاند - مدار ,الکتريک ,الکترومغناطيس , پردازش سيگنال , ميکروپروسسور , و شبکه هاي مخابراتي تنها تعدادي از رشته هاي مربوط به اين زمينه است به همين خاطر موضوع را از ديدگاه کلي تر بررسي مي کنيم . کار اصلي تمام سيستم هاي مخابراتي انتقال اطلاعات است .







اولين پيام مخابراتي فرستاده شده در سال 1838ميلادي از طريق يک خط 16 کيلومتري توسط مورس فرستاده شد . متن اين پيام از اين قرار بود :

"Attention , the Universe! By kingdoms,right wheel! "

اکنون پس از يک قرن نيم مهندسين مخابرات تا آنجا پيش رفته اند که بينندگان تلويزيوني فضانوردان مشغول کار در فضا را مي بينند .تلفن , راديو و تلويزيون بخش هاي جدا نشدني از زندگي امروزي هستند . مدارهاي دوربردي در جهان به وجود آمده است که نوشته , داده , تصوير منتقل مي کنند . کامپيوترها از طريق شبکه هاي بين قاره اي با هم صحبت مي کنند , و مي توانند تقريبا تمام وسايل برقي منزل را کنترل کنند . دستگاه هاي مخابرات بي سيم شخصي هرجا برويم ارتباط مان را حفظ مي کنند . مسلما نسبت به دوران مورس گام هاي بزرگي برداشته شده است . باز هم مسلما در دهه هاي آينده پيشرفته هاي بسياري در زمينه ي مهندسي مخابرات صورت خواهد گرفت .

اجزاي سيستم مخابراتي

هر سيستم مخابراتي چند جز اصلي دارد , فرستنده , کانال مخابراتي و گيرنده

فرستنده

سيگنال ورودي را پردازش مي کند تا يک سيگنال مخابراتي مناسب با مشخصات کانال انتقال ايجاد کند. پردازش سيگنال براي انتقال تقريبا هميشه با مدولاسيون همراه است و مي تواند شامل کدگذاري هم بشود .

کانال مخابراتي

محيطي الکتريکي است که پلي بين منبع و مقصد است . اين کانال مي تواند يک زوج سيم , يک کابل هم محور , يک منبع راديويي , يا پرتو ليزر باشد . هر کانالي مقداري تلفات و تضعيفانتقال دارد , پس با افزايش فاصله توان سيگنال به تدريج کم مي شود.

گيرنده

گيرنده روي سيگنال خروجي کانال عمل کرده , سيگنال مناسب را براي مبدل واقع در مقصد فراهم مي کند . در عمل گيرنده شامل تقويت براي جبران تلفات انتقال و دمدولاسيون و کدگشايي براي معکوس کردن پردازش سيگنال انجام شده در فرستنده مي باشد . فيلترکردن نيز عمل مهم ديکري است که در گيرنده انجام مي شود .

ارسال پيام

ارسال پيام به دو صورت ديجيتال و آنالوگ صورت مي پذيرد .

پيام آنالوگ کميتي فيزيکي است که با زمان تغيير مي کند و اين تغيير معمولا به صورتي هموار و پيوسته صورت مي گيرد . فشار اکوستيکي حاصل از صحبت کردن , موقعيت زاويه اي ژيروسکوب هواپيما , يا شدت نور در نقطه اي از تصوير تلويزيوني نمونه هايي از پيام هاي آنالوگ هستند . چون اطلاعات در شکل موج متغير با زمان نهفته است .

پيام ديجيتال رشته ي مرتبي ار نمادهاي برگزيده از يک مجموعه متناهي از عناصر گسسته است . فهرست تغييرات ساعت به ساعت دما , يا کليد هايي که از صفحه کليد فشرده مي شوند نمونه هايي از پيام هاي ديجيتال هستند . چون اطلاعات در نماد هاي گسسته نهفته است .
در کامپيوتر ها از دو نماد صفر و يک استفاده مي شود .

انواع انتقال

انتقال يکطرفه در اين نوع انتقال فقط يک فرستنده و يک گيرنده وجود دارد مانند راديو يا تلويزيون که وسايل ما نقش گيرنده را ايفا مي کنند.

انتقال نيمه دو طرفهدر اين انتقال هر طرف يک فرستنده و يک گيرنده دارند و انتقال در هر دو طرف امکان پذير است ولي نه به طور هم زمان مانند بيسيم.
انتقال دو طرفه کاملاين انتقال نيز همانند نيمه دو طرفه است با اين تفاوت که انتقال همزمان در دو جهت امکان پذير است مانند تلفن



تاريخچه مخابرات ايران
در اول ژانويه 1869 ميلادي ايران به عضويت اتحاديه بين المللي تلگراف در آمد. در سال 1253 اداره تلگراف به وزارت تبديل و « عليقلي خان مخبرالدوله » نخستين وزير تلگراف شد.
پس از جنگ جهاني اول و پديد آمدن سيستم هاي جديدتر و سريعتر ارتبايطي، مثل تلگراف بي سيم، دولت انگليس در بهمن 1310 رشته اي تلگراف را که در تملک خود مي دانست به دولت ايران واگذار کرد.
در فاصله سال هاي 1280 تا 1285 هجري شمسي پنج امتياز ايجاد تلفن به اشخاص حقيقي ايراني براي مناطق تبريز، مشهد، گيلان و اروميه داده شد که پنجمين و مهم ترين آن امتيازي بود که در سال 1282 هجري شمشي به وساطت « ميرزا علي اصغر خان اتابک » به « دوست محمد خان معيرالممالک » واگذار شد، که غير از چهار نقطه پيش گفته، تمام کشور را در بر مي گرفت.
در سال 1285 تلفن بين شهري تهران- قلهک و تهران- تجريش ( پايتخت کشور ) شروع به کار کرد. سي سال بعد اين ارتباط بين 24 شهر برقرار شده بود.
عصر ارتباطات و مخابرات بي سيم از سال 1303 در ايران آغاز شد. نياز به امکان تماس دائم با جهان باعث شد که وزارت جنگ آن زمان يک دستگاه فرستنده موج بلند 20 کيلوواتي براي تهران و شش دستگاه موج بلند 4 کيلوواتي براي تبريز، کرمان، کرمانشاه و خرمهر به شوروي سفارش دهد. ايجاد خطوط ارتباطي ماکروويو به دليل کاربردهاي گسترده اش در خدمات ارتباطي بين شهري و بين المللي در سال 1345 و ارتباط آن از طريق شبکه 3800 کيلومتري بين آنکارا، تهران و کراچي برقرار شد. شبکه ماکروويو کشور نيز از سال 1351 فعاليت خود را آغار کرد. بالاخره با گشايش اولين ايستگاه زميني در اسدآباد همدان در سال 1348 ايران وارد عصر نوين ارتباطات و مخابرات يعني عصر ماهواره شد.
ايستگاه زميني ماهواره اسدآباد از طريق دو مدار همزماني ( ارتفاع حدود 36000 کيلومتري زمين ) که يکي بر روي اقيانوس اطلس و ديگري اقيانوس هند قرار دارد ارتباط تلفني، تلفکس و ... مشترکين را با سراسر دنيا برقرار مي ساخت.
در سال 1350 اولين خط تلفن خودکار بين تهران، اصفهان و شيراز برقرار شد و بتدريج ساير مراکز استان ها و شهرستان ها نيز با استفاده از سيستم هاي خودکار با هم تماس گرفتند. لازم به ذکر است که اين سيستم ها اغلب آنالوگ بودند تا اينکه در سال 1363 سيستم ديجيتال وارد شبکه مخابراتي شد و مرکز تلفن دانشگاه اولين مرکزي بود که به اين سيستم مجهز گرديد. در پي اين اقدامات، توسعه سيستم ديجيتال روند سريع تري به خود گرفت بنحوي که در سال 1368 استفاده از سيستم ديجيتال عملياتي شد و دومين مرکز ديجيتالرنيز در سال 1369 راه اندازي گرديد.





نگاهي اجمالي به مسير برقراري يک ارتباط

براي اينکه مشترک A بتواند با مشترک B که زير مجموعه همان مرکز است ارتباط برقرار کند ، بايد مسير زير طي شود:

سالن دستگاهاتاق MDF اتاق کابل حوضچه مادر حوضچه کافو پست

حال اگر مشترک A زير مجموعه مرکز a و مشترک B زير مجموعه مرکز b با فاصله نه چندان دور باشد همان مسير فوق به اضافه سوئيچ بين سالن (Exch) دو مرکز بايد طي گردد:

که در اينجا مسير ارتباطي بين A, Exch و همچنين مسير ارتباطي بين B, Exch b همان مسير فوق الذکر بوده و ارتباط بين Exch دو مرکز توسط فيبر نوري صورت مي پذيرد.

اگر مسافت بين دومشترک درون شهري زياد باشد، در مسير Exch دو مرکز،مراکز Transit قرار داده مي شود . مراکز STD نقش سوئيچ بين شهري را به عهده دارند.

تعاريف

1-کابل آبونه: کابل هايي که رابط بين پست و کافو هستند، کابل آبونه ناميده مي شود که از نوع ژله فيلد (jelly field) مي باشد و در انواع 100 زوجي، 20 زوجي، 400زوجي، 600 زوجي، 1200 زوجي، 1800 زوجي و 2400 زوجي وجود دارد.

2-کابل مرکزي: کابل هايي که رابط بين کافو و مرکز (اتاق کابل) هستند، کابل مرکزي ناميده مي شود، که از نوع air core مي باشد و در انواع 600 زوجي، 1200 زوجي، 1800 زوجي و 2400 زوجي وجود دارد.

3-پست: با توجه به ظرفيت و نياز محل ، در دو نوع 10 زوجي و 20 زوجي مورد استفاده قرار مي گيرد که ممکن است يک يا دو ريموت PCM نيز جهت تقويت، روي آن قرار گيرد.

4-کافو(KV): در دو نوع 1400 و 2400 زوجي موجود است. ورودي کافو، کابل آبونه و خروجي آن کابل مرکزي است. در نوع 1400 زوجي، 800 زوج آن مربوط به کابل آبونه و 600زوج ديگر مربوط به کابل مرکزي مي باشد که در اين صورت مي تواند تا 80 پست 10 زوجي يعني 800 مشترک را تحت پوشش قرار دهد. در نوع 2400 زوجي، 1400 زوج مربوط به کابل آبونه و 1000 زوج ديگر مربوط به کابل مرکزي مي شود که در اين صورت مي تواند تا 140 پست و 10 زوجي يعني 1400 مشترک را تحت پوشش قرار دهد به طور قراردادي در نوع 1400 زوجي، از پست شماره 1 تا 40 مربوط به سمت پياده رو و از پست شماره 41 تا 80 مربوط به سمت سواره رو و به همين ترتيب در نوع 2400 زوجي، از پست شماره 1 تا 70 مربوط به سمت پياده رو از پست شماره 71 تا 140 مربوط به سمت سواره رو در نظر گرفته مي شود.

5-حوضچه: براي دسترسي به کابل هاي مرکزي، حوضچه هايي در مسير بين کافوها تا مرکز تعبيه مي گردد. حوضچه ها در چهار ابعاد مختلف ايجاد مي گردد اما بيشتر حوضچه ها داراي ابعادي به طول2 متر، عرض 5/1 متر و ارتفاع 2 متر هستند که در اين صورت داراي 1 درب و 16 لوله ورودي و خروجي مي باشد. درون حوضچه ، مفصل هايي ديده مي شود که کابل هاي مرکزي را به هم ارتباط داده است و روي مفاصل براي تست فشار هواي درون کابل ، valf تعبيه گرديده است که با وصل کردن مانومتر رو آن مي توان فشار هوا را تست کرد.

6-حوضچه مادر: کابل هاي مرکزي که از حوضچه هاي مختلف مي گذرد همگي قبل از ورود به مرکز و اتاق کابل، وارد حوضچه بزرگتري به نام حوضچه مادر مي شود که ابعاد آن بدين صورت مي باشد: طول 4 متر، عرض 2 متر و ارتفاع 85/2 متر و داراي 2 درب و 54 لوله مي باشد.

لازم به ذکر است که فقط کابل هاي مرکزي از حوضچه ها عبور مي کند و کابل هاي آبونه، خاکي است يعني ما دسترسي به آن نداريم. براي کابل هاي آبونه بايد کانال هايي به عمق 80 سانتي متر و عرض 30 سانتي متر که فاصله آن از جدول 60 سانتي متر و از ديوار 50 سانتي متر مي باشد حفر گردد.

7-اتاق کابل: کابل هاي مرکزي پس از عبور از حوضچه مادر وارد اتاق کابل که در طبقه زيرين ساختمان مرکزي قرار گرفته مي شود و سپس تقسيم شده و وارد اتاق MDF مي گردد.

در اينجا دستگاهي به نام گاز کنترل وجود دارد که براي جلوگيري از ورود احتمالي آب به درون کابل هاي مرکزي هوا را به داخل کابل ها کمپرسور مي کند. به همين خاطر است که به کابل هاي مرکزي، کابل از نوع air coreگفته مي شود. در اتاق کابل، کابل هاي فيبر نوري نيز که از سالن دستگاه آمده و براي ارتباط با ساير مراکز از آنجا عبور مي کند ديده مي شود.

8-اتاق (Main Distribution Frame) MDF: همانطور که از اسمش بر مي آيد، اينجا توزيع کننده اصلي است، يعني کابل هايي که از اتاق کابل آمده،در اينجا به صورت سيم هاي نازک زوجي به روي بوخت هاي 100 تايي آمده و از آنجا به ترمينال ها مي رود که هر زوج سيم، مربوط به يک مشترک مي باشد و با توجه به ترتيب شماره گذاري ها امکان دسترسي آسان به محل اتصال خط مشترک وجود دارد. پس از آن، زوج سيم ها به صورت کابل هايي وارد سالن دستگاه مي شود.

ضمنا پرسنل MDF وظيفه دارند خطوطي را که خرابي آن توسط مشترکين اعلام گرديده تست کرده و با توجه به نوع خرابي، براي آن فرم خرابي صادر کنند تا توسط پرسنل شبکه رفع عيب گردد.

9-سالن دستگاه: کابل هاي خروجي از اتاق MDF، پس از ورود به سالن دستگاه وارد دستگاه هاي سوئيچ شده و در نهايت پس از طي مراحل لازم از طريق ترمينال هاي خروجي از همان مسير قبلي از مرکز خارج مي گردد. ضمنا يادآوري مي گردد که مسير ارتباطي بين مراکز از طريق کابل فيبر نوري صورت مي پذيرد.



2- سوئيچ wll

موفقيت يک سيستم wll کاملا به چگونگي به کار گيري ان و همچنين انعطاف پذيري ان در مناطقي که مشترکين داراي تراکم بالا يا پايين هستند بستگي دارد . عامل مهم ديگر ان است که به راحتي قابليت تطبيق باشبکه موجود را داشته باشد. در ارزيابي اين سيستم بايد به نکات زير توجه کرد:

1- توازن بين ظرفيت سيستم و پهناي باند اشغالي 2- کيفيت سرويس دهي شامل صدا ، ديتا ، فکس و نحوه متمرکز نمودن ترافيک تلفني سيستم حلقوي بدون سيم سيستمي است که در ان ارتباط مشترک به تجهيزات مخابراتي از طريق تجهيزات راديويي برقرار مي گردد . اين ساختارشامل ايستگاه مرکزي( (Central Station ، ايستگاههاي مشترکين و تعدادي تکرار کننده بود .





بخش سوم : سوئيچ ZTE

معرفي شرکت :ZTE

شرکتzte يکي از بزرگترين شرکت هاي توليد کننده تجهيزات مخابراتي در کشور چين مي باشد. اين شرکت در سال 1985 تاسيس شد و در سال 1998 تنها 13 سال پس از تاسيس موفق به گواهينامه Iso9002 براي محصولات توليدي خود گرديد.10 درصد از درآمد سالانه شرکت صرف انجام تحقيقات علمي به منظور ارتقاء سطح کيفي محصولات و نيز توليد تجهيزات پيشرفته و جديد مي شود.

محصولات اين شرکت طيف وسيعي از حوزه هاي مخابرات را در بر مي گيند که شامل سيستم هاس سوييچ-ACCESS- سيستم هاي مخابراتي سيار موبايل شامل GSM900/1800 و CDMA- سيستم هاي بيسيم WLL – شبکه هاي هوشمند – سوييچ هاي ATM – در زمينه شبکه جهاني اينترنت تجهيزات IP ROUTERو VOICE OVER IP- سيستم هاي ويدئو کنفرانس – انواع گوشي هاي موبايل – منابع تغذيه و سيستم هاي مرکزي مونيتورينگ شامل نظارت و مديريت شبکه(TMN).

شرکت ZTE بيش از 11 مرکز مطالعاتي (R&D) در چندين شهر بزرگ چين و نيز کشور هاي آمريکا و کره داشته و نيز لابراتور هاي مشترکي را با کمپاني هاي معروفي همچون TEXAS INSTRUMENT و موتورولا دارد.

دو مرکز (R&D) در شهر نانجينگ چين و نيز نيوجرسي آمريکا انحصارا تحقيقات براي توليد سيستم هاي سوييچ را انجام مي دهند.

اولين و تنها تک برد سوئيچينگ (SINGLE SWITCHING BOARD) در جهان با ظرفيت 64K×64K توسط مرکز تحقيقاتي شرکت در نيو جرسي آمريکا ساخته شد. شرکت ZTE تا کنون چندين گواهينامه و تقدير نامه از سوي دولت چين دريافت نموده است.

از نظر سطوح علمي پرسنل ZTE بايد گفت 80 درصد از 10000 کارمندان اين شرکت داراي مدرک ليسانس, 3000 نفر داراي مدرک فوق ليسانس و دکتراي PHD مي باشند. در حوزه ي تحقيقاتي (R&D) بيش از 4000 نفر مشغول فعاليت مي باشند.

هم اکنون شرکت ZTE به عنوان يکي از بزرگترين شرکت هاي مطرح در کشور چين رشد کرده است. مطابق با آخرين گزارشات ارائه شده توسط مخابرات چين(TELECOM CHINA) تا قبل از پايان سال 2000 ميلادي – 25 درصد از 180 ميليون خطوط تلفني دائر شده در چين توسط اين شرکت فراهم شده است. البته شرکت در 60 ميليون خطوط ارتباطي ديگر همچون خطوط وسيع راه آهن و نيز مخابرات ارتش چين و راديو تلويزيون و شبکه هاي اطلاع رساني مشارکت داشته است.

ميزان توليد اين شرکت در سال هاي گذشته به صورت زير بوده است:

در سال 1998 بيش از 10 ميليون تجهيزات سوييچ و خط
در سال 1999 چهارده ميليون خط
در سال 2000 هفده ميليون خط
در سال 2001 بيش از ده ميليون خط

در زمينه فعاليت هاي بين المللي شرکت ZTE تا کنون با کشور هاي بنگلادش – پاکستان- کنيا- يوگوسلاوي سابق – قبرس – آمريکا و ايران در زمينه هاي مختلف همچون سوييچ هاي ثابت (ZXJ10) , موبايل (ZXG10) , ويديو کنفرانس و... همکاري داشته است.

دسته بندی: فنی و مهندسی » برق، الکترونیک، مخابرات

تعداد مشاهده: 1944 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 111

حجم فایل:8,715 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: